Flyga med barn

Att flyga med barn kan verka som en stor utmaning, men det är många som har klarat av resor med barn tidigare och bevisat att det behöver inte vara så svårt eller jobbigt som somliga verkar tro. 

liten_flicka_på_flygplats_284301536

Att hålla sig själv lugn är en bra start. Både små barn och spädbarn känner av när föräldrarna är stressade och kan lätt bli stressad själv. Detta kan snabbt leda till en jobbig flygresa för alla inblandade.

Det är också viktigt att barnet är förberedd för att flyga om det är första gången. Se till att förklara allt som kommer att hända på både flygplatsen och flygplanet. Tala om att motorerna kommer att göra mycket ljud, att man kommer att tryckas bakåt i sätet när planet åker iväg och att planet även kommer att kunna skaka under resans gång. Man kan även se till att skaffa ett par hörselskydd anpassad för barn för att minska bullret i planet. Barn har känsligare trumhinnor än oss, barn påverkas lätt av det ökande trycket och gråter för att det gör lite ont och de kan inte få bort trycket själv. Ett sätt att motverka detta är att amma eller servera välling precis när planet lyfter och landar. Varje gång barnet sväljer kommer de att tryckutjämna luften i öronen och det gör mindre ont.

För längre resor är det också bra att prata om saker som att sova, gå på toaletten eller äta på planet. Man kan även planera aktiviteter på planet för att motverka tristess och bättre hantera att man måste sitta stilla så länge i sträck. Se även till att förbereda dem för eventuella mellanlandningar. För att bättre förbereda dem för restiden är det bra om man kan jämföra detta med något de upplevt tidigare, som hur lång tid det tog att åka med bilen hemifrån till sommarstugan, en släkting eller liknande.

Det är också bra att förbereda barnen rent klädmässigt. Reser man till varmare klimat kommer det ju fortfarande vara något kallt och dragit ombord på planet. I dessa fall är det bäst att klä barnen i lager och göra det enkelt att ta av och på ett lager, speciellt om man också måste mellanlanda.

Är barnen flygrädda ska du berätta hur osannolikt det är att krascha, att fler dör i bilolyckor eller badkaret än på ett plan. Försök få barnet att sätta ord på sin rädsla och hitta positiva saker kring ämnet istället. Är de rädda för att planet ska krascha kan du visa hur ett plan flyger och till och med hur det landar. Berätta om vilka säkerhetsåtgärder som finns på ett plan och försök undervisa barnet till dess att de är villig att testa en kortare flygresa. När ni väl ska flyga kan du be personalen att få gå ombord först och ta plats långt fram i planet, närmare nosen rör sig planet mindre och påverkas inte lika tufft av turbulens.