Upplev Höga Kusten

Höga Kusten är ett område i Ångermanland, fågelvägen cirka 10 mil långt. Området sträcker sig i princip från Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr. Namnet Höga Kusten myntades på 1970-talet och har sedan kommit att vara en officiell turistbeteckning på området.

Det speciella med Höga Kusten är många ovanligt höga öar i den kringliggande skärgården. Nedan följer några tips på trevliga destinationer att besöka.

Kramfors

I Kramfors kommun finns många sevärdheter. Här hittar du till exempel Högakustenbron, en hängbro med ett av Norra Europas längsta brospann och en upplevelse för sig. Du kan också besöka Ådalen, bekant för Ådalshändelserna 1931, och den vackra skärgården.

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är en liten men livlig stad med mycket att se och göra. Här finns ett stort utbud av sevärdheter, restauranger och nattliv. Vi rekommenderar att du beger dig upp på Varvsberget för att få 360 grader utsikt över staden och skärgården.

Ulvön

För resten av Sverige är Ulvön och öarna runt om mest känt för sin surströmming och det är definitivt värt att åka hit bara för att prova på den norrländska klassikern. Det finns massor av möjligheter att ge sig ut till öarna med den lokala båttrafiken och övernatta eller bara göra en dagstur.

Harnösand

Härnösand grundades 1585 och är därför en av Norrlands äldsta städer. Den ligger vackert beläget vid havet och har en rikt kulturarv, få andra städer i Sverige har så intakta gårdar och trähus från 1700- och 1800-talen. Det är varmt rekommenderat att besöka några av dessa gårdar för alla som är intresserad av svensk historia.

Sollefteå

Sollefteå är en tätort invid Ångermanälvens södra strand. Det är ett populärt resmål för fisketurister tack vare Nipstadsfisket, ett exklusivt lax- och öringsfiske som ligger mitt i staden. I Sollefteå finns även bryggeriet Zeunerts, som specialiserat sig på lite lyxigare ölsorter och faktiskt vunnit två medaljer i öl-VM.

Höga Kusten-leden

Höga Kusten-leden är många destinationer i en. Här kan man som vandrare påbörja den närmare 13 mil långa Höga kusten leden med början på Hornöberget och slut i Örnsköldsviks centrum. På vägen kan man övernatta i allt från enkla raststugor till hotell. Etapperna är mellan 10 och 15 km långa och vid etappstationerna finns det tillgång till boende och mat.

Postat